Sałatka balkonowa
08.07.2020 | Balkon
W upalne dni apetyt na sałatki rośnie. Gdy przyjrzymy się tym, serwowanym w restauracjach, szybko zorientujemy się, jak wiele z ich składników możemy uprawiać sami, w donicach na balkonie. Taka balkonowa sałatka. Oto coś w sam raz dla wielbicieli sałatek i ogrodniczych wyzwań!
ZASADY UPRAWY JADALNYCH ROŚLIN W POJEMNIKACH
To oczywiste, że rośliny, które zamierzamy zjadać, będziemy traktować inaczej niż te, które karmią jedynie nasze oczy. Uprawa balkonowa w pojemnikach daje nam niemal pełną kontrolę nad kolejami losu uprawnych roślin – zanim wylądują na naszych talerzach to my będziemy decydować na jakim podłożu i jakimi substancjami będą odżywiane, by dały smaczny plon. Czy to nie wspaniałe?
Oto zasady uprawy sałatkowych roślin w pojemnikach:
uprawiamy w dużych, terakotowych lub ceramicznych pojemnikach z odpływem;
w jednym pojemniku możemy uprawiać kilka gatunków, tworząc jadalne i piękne kompozycje np. pomidorki koktajlowe z bazylią i nagietkami
podłoże stosujemy zawsze świeże (nie zeszłoroczne po pelargoniach), na bazie kompostu tj. pod uprawę rozsady warzyw
rozsadę pozyskujemy tylko od zaufanych Ogrodników
nawozimy z umiarem nawozami organicznymi typu biokompost (ziół nawozić nie trzeba)
w kwestii szkodników i chorób stosujemy przede wszystkim profilaktykę i obserwację, usuwając pierwsze zaatakowane pędy i stosując biologiczne preparaty na bazie pokrzywy, skrzypu, czosnku
podlewajmy odstaną, miękką wodą, (ponieważ mieszkamy w mieście chrońmy rośliny jadalne przed kwaśną deszczówką).
UWAGA: Uprawa roślin jadalnych w tych częściach miasta, gdzie ruch samochodowy jest wyjątkowo intensywny (a powietrze pełne pyłów) ma sens jedynie w zamykanych, przeszklonych regałach i miniszklarniach, chroniących przed zanieczyszczeniami.
SAŁATKOWE ROŚLINY
Oto sałatkowe rośliny, które możemy z powodzeniem uprawiać przez cały sezon w pojemnikach na balkonie i tarasie:
warzywa (z rozsady i siewu):
pomidorki koktajlowe – łatwe w uprawie, potrzebują słońca, uszczykiwania i regularnego nawożenia biokompostem (pilnujemy też, by nie zalęgły się szkodniki) więcej o #pomidorach na balkonie piszemy tutaj
miniaturowe bakłażany – wystarczy wymyć, nasmarować oliwą i przyrządzić na grillu
miniaturowe ogórki – na jedno chrupnięcie; intensywnie podlewamy, prowadzimy na trelisie, by pędy nie stykały się z ziemią i nie chorowały
rzodkiewka – gotowa do zbioru już 2-3 tygodnie od wysiewu
miniaturowa marchewka – odmiany typu 'Baby’ czy 'Little Finger’
liściaste gatunki na sałatkę:
rukola i rokieta – wysiewamy partiami i zjadamy na bieżąco; im starszy liść tym ostrzejszy smak
portulaka jadalna – na bardzo słoneczne stanowisko; łatwo wschodzi z siewu; grube lekko kwaskowate liście
botwina typu Mangold – piękne, pofałdowane liście z barwnym (różowym, czerwonym i żółtym) unerwieniem do spożycia najlepiej po zblanszowaniu
sałata lodowa i dębowa – uprawiamy w lekkim półcieniu; urywamy liście z wyczuciem, by głąb się regenerował; pilnujemy, by nie wybijała w kwiatostan
roszponka – szybkie wschody, można wysiewać 3-5 razy w sezonie
szpinak – półcień; siejemy na głębokości 2cm nawet 3 razy w sezonie; zjadamy młode, miękkie listki
burak – uprawiamy w lekkim półcieniu, młode, lśniące listki idealne do sałatek
zioła do sałatek (najmłodsze, niezdrewaniałe pędy lub same liście):
lebiodka oregano
szałwia lekarska
tymianek
macierzanka
rozmaryn
szczypiorek
bazylia
koper
kwiaty do sałatek:
lawenda
nagietek (najlepiej odmiany pełne o kwiatach języczkowych)
monarda (aromat bergamotu; podlewamy do podłoża nie mocząc rośliny – podatna na choroby grzybowe)
nasturcja (pikantne w smaku, jadalne także liście i pąki).