5 zasad ściółkowania
31.08.2022 | Bez kategorii
Nie dla wszystkich odchwaszczanie to medytacja, relaks i przyjemne spędzanie czasu na świeżym powietrzu. Niektórzy z powodu plewienia cierpią na ból w kolanach, syndrom „brudnego pazura” oraz zawieszenie życia towarzysko-kulturalnego: „Nie, nie mogę iść z wami na piknik, muszę wyplewić ogródek, bo zarósł okrutnie”. Dla wszystkich chcących uwolnić się od widma niekończącego się pielenia polecamy dziś 5 zasad ściółkowania.
5 ZASAD ŚCIÓŁKOWANIA
Pomysłodawcą ściółkowania gleby jest oczywiście Natura. Jeśli zachwaszczony ogród doprowadza nas do rozpaczy, wystarczy przejść się na spacer do lasu i nacieszyć oczy pięknym runem, gdzie idealnie rozplanowane kępy paproci i turzyc wyeksponowano dzięki równej warstwie leśnej ściółki, gdzieniegdzie urozmaiconej mchem. Ściółka leśna daje znakomitą ochronę glebie i rozwijającemu się w niej życiu, tworzącemu cenną próchnicę.
Jak ściółkować podłoże w ogrodzie, by chronić i wzbogacać naturalnie glebę?
1 Gdzie ściółkujemy?
Ściółkujemy wszystkie miejsca, gdzie ziemia pozostaje odkryta, a ponieważ nie lubi być naga – szybko wykorzysta bank nasion i pojawią się tam rośliny „niechciane”.
miejsca wokół drzew i krzewów
rabaty różane
rabaty bylinowe
zagony z warzywami
2 Czym ściółkować?
Codzienna pielęgnacja ogrodu dostarcza nam zaskakująco wiele surowców, które można wykorzystać do ściółkowania:
świeżo skoszoną trawą
wyplewionymi, rozdrobnionymi chwastami (najlepiej pokrzywą, podagrycznikiem, żywokostem)
ściętą koniczyną
sieczką
trocinami
korą
wiórami
jedliną
kompostem liściowym (najlepiej z drzew owocowych)
dojrzałym kompostem
3 Czym nie ściółkować?
Nie ściółkujemy:
materiałem, na którym widać atak patogenów (zaparzona kora drzewna, zagniwająca skoszona trawa, porażone chorobami liście, pędy)
chwastami, które już kwitną i owocują
zbyt długim źdźbłem traw po koszeniu
liśćmi orzecha ani dębu
4 Kiedy ściółkować?
W zależności od pory roku wybieramy odpowiedni rodzaj ściółki:
wiosna – kompost
ze względu na wysoką zawartość substancji odżywczych kompost w roli ściółki wykorzystujemy na wiosnę, by przykryć podłoże oraz dostarczyć roślinom porcji świeżego nawozu.
lato – mulcz
Latem chronimy glebę przed nadmiernym przesychaniem z pomocą ściółki. Idealna będzie cieniutka warstwa regularnie koszonej trawy, plewionych chwastów, drobnych trocin. Pod rośliny uprawne warto rozsypywać co jakiś czas porcję świeżego kompostu (do sierpnia).
jesień – liście, kora, jedlina
Jesienią przygotowujemy rośliny do zimowania. Dlatego warstwa ściółki może być wyjątkowo grubsza, niż w ciągu sezonu wegetacyjnego. Pod drzewami pozwólmy, by ziemia przykryła się naturalną kołdrą z liści.
Liście wykorzystajmy także do przykrycia nasady łatwo przemarzających i młodych roślin np. budlei czy lawendy.
Wykorujmy podłoże pod hortensjami, różami, różanecznikami i azaliami.
Z pomocą jedliny zabezpieczmy rabaty z wrażliwymi na mróz bylinami, a także zagony z truskawkami.
5 Jak nie ściółkować?
Za grubo. W sezonie wegetacyjnym rozrzucamy ściółkę cienką warstwą, by świeża warstwa nie była grubsza niż 3cm. Dzięki temu będzie się stopniowo rozkładać a nie zagniwać.