social social social

Poniedziałek - sobota 9:00 - 18:00

Niedziela handlowa 9:00 - 15:00

Poznaj sklep stacjonarny

Poniedziałek - sobota 9:00-18:00 | Niedziela handlowa 9:00-15:00

5 zasad ściółkowania

31.08.2022 | Bez kategorii

 

 

 

Nie dla wszystkich odchwaszczanie to medytacja, relaks i przyjemne spędzanie czasu na świeżym powietrzu. Niektórzy z powodu plewienia cierpią na ból w kolanach, syndrom „brudnego pazura” oraz zawieszenie życia towarzysko-kulturalnego: „Nie, nie mogę iść z wami na piknik, muszę wyplewić ogródek, bo zarósł okrutnie”. Dla wszystkich chcących uwolnić się od widma niekończącego się pielenia polecamy dziś 5 zasad ściółkowania.

 

5 ZASAD ŚCIÓŁKOWANIA


Pomysłodawcą ściółkowania gleby jest oczywiście Natura. Jeśli zachwaszczony ogród doprowadza nas do rozpaczy, wystarczy przejść się na spacer do lasu i nacieszyć oczy pięknym runem, gdzie idealnie rozplanowane kępy paproci i turzyc wyeksponowano dzięki równej warstwie leśnej ściółki, gdzieniegdzie urozmaiconej mchem. Ściółka leśna daje znakomitą ochronę glebie i rozwijającemu się w niej życiu, tworzącemu cenną próchnicę.

 

Jak ściółkować podłoże w ogrodzie, by chronić i wzbogacać naturalnie glebę?

 

1 Gdzie ściółkujemy?

Ściółkujemy wszystkie miejsca, gdzie ziemia pozostaje odkryta, a ponieważ nie lubi być naga – szybko wykorzysta bank nasion i pojawią się tam rośliny „niechciane”.

miejsca wokół drzew i krzewów
rabaty różane
rabaty bylinowe
zagony z warzywami


2 Czym ściółkować?

Codzienna pielęgnacja ogrodu dostarcza nam zaskakująco wiele surowców, które można wykorzystać do ściółkowania:

świeżo skoszoną trawą
wyplewionymi, rozdrobnionymi chwastami (najlepiej pokrzywą, podagrycznikiem, żywokostem)
ściętą koniczyną
sieczką
trocinami
korą
wiórami
jedliną
kompostem liściowym (najlepiej z drzew owocowych)
dojrzałym kompostem


3 Czym nie ściółkować?

Nie ściółkujemy:

materiałem, na którym widać atak patogenów (zaparzona kora drzewna, zagniwająca skoszona trawa, porażone chorobami liście, pędy)
chwastami, które już kwitną i owocują
zbyt długim źdźbłem traw po koszeniu
liśćmi orzecha ani dębu


4 Kiedy ściółkować?

W zależności od pory roku wybieramy odpowiedni rodzaj ściółki:

wiosna – kompost

ze względu na wysoką zawartość substancji odżywczych kompost w roli ściółki wykorzystujemy na wiosnę, by przykryć podłoże oraz dostarczyć roślinom porcji świeżego nawozu.

lato – mulcz

Latem chronimy glebę przed nadmiernym przesychaniem z pomocą ściółki. Idealna będzie cieniutka warstwa regularnie koszonej trawy, plewionych chwastów, drobnych trocin. Pod rośliny uprawne warto rozsypywać co jakiś czas porcję świeżego kompostu (do sierpnia).

jesień – liście, kora, jedlina

Jesienią przygotowujemy rośliny do zimowania. Dlatego warstwa ściółki może być wyjątkowo grubsza, niż w ciągu sezonu wegetacyjnego. Pod drzewami pozwólmy, by ziemia przykryła się naturalną kołdrą z liści.

Liście wykorzystajmy także do przykrycia nasady łatwo przemarzających i młodych roślin np. budlei czy lawendy.
Wykorujmy podłoże pod hortensjami, różami, różanecznikami i azaliami.
Z pomocą jedliny zabezpieczmy rabaty z wrażliwymi na mróz bylinami, a także zagony z truskawkami.


5 Jak nie ściółkować?

Za grubo. W sezonie wegetacyjnym rozrzucamy ściółkę cienką warstwą, by świeża warstwa nie była grubsza niż 3cm. Dzięki temu będzie się stopniowo rozkładać a nie zagniwać.