Sezon grzybowy 2020 rozpoczęty! Stryjek wysłał już pierwsze zdjęcia koźlarzy, a czerwcowa pełnia być może obrodzi w borowiki? Dla wszystkich wielbicieli unikatowego, grzybowego smaku, a także dla poszukiwaczy roślinnych rarytasów przygotowaliśmy na dziś botaniczną ciekawostkę – grzybowe zioło Rungia klossii.
JAK SMAKUJE GRZYBOWE ZIOŁO?
Powszechnie uznano, że grzybowe zioło smakuje jak wszystkim znane pieczarki. Należy jednak tę informację uzupełnić, że jak świeżo posiekane, jędrne i młode dzikie pieczarki, zebrane z pastwiska pod lasem o poranku.
Silny, wyrazisty i świeży aromat lśniących, mięsistych liści grzybowego zioła pomaga odróżnić ją niewprawnemu oku od bazylii, z którą za młodu bywa nie raz mylony z powodu podobnego kształtu i koloru liści. Wystarczy lekko musnąć roślinę, by uwolnić jej aromat, rozwiewający wszelakie wątpliwości.
Co przyprawimy grzybowym ziołem?
Zamiast ucinać nożyczkami świeże liście Rungia po prostu z wyczuciem rwiemy, lekko zgniatamy w palcach i dodajemy do:
kanapek,
zup,
sosów,
omletów
domowej roboty pasztetów,
dań z kaszami
risotto,
jako farsz do pierogów
sałatek,
by nadać im grzybowego aromatu.
Zioło jest bardzo wydajne – wystarczą 2-3 listki, by całe danie pachniało jak kosz pełen grzybów.
WAŻNE: by nie osłabiać walorów smakowych dodajemy zioło pod koniec gotowania.
Czy grzybowe zioło można suszyć? Lepiej korzystać ze świeżego surowca – suszone nie jest tak aromatyczne. Tym bardziej, że jego uprawa w warunkach pokojowych nie nastręcza żadnych trudności.
JAK UPRAWIAĆ GRZYBOWE ZIOŁO?
Za ów grzybowy aromat kochają Rungię mieszkańcy Papui Nowej Gwinei (Oceania), skąd zioło pochodzi. Rośnie tam w terenach górzystych na wysokości 1000-2000 m n.p.m.
Informacje te podpowiadają nam, że roślina nie ma szczególnie wysokich wymagań odnośnie podłoża, byle było próchniczne i lekko wilgotne, tak samo jak powietrze.
Jak podlewamy? Odstaną, miękką wodą po tym, jak wierzchnia warstwa podłoża lekko przeschnie – sprawdzamy uprzednio palcem. Nie zalewamy ani nie zasuszamy rośliny. Jeśli doniczka ma podstawkę lub okrywkę pilnujemy, by woda nie stała w korzeniach.
Gdzie lokujemy? Ustawiamy w miejscu, gdzie światło dociera w formie rozproszonej. Wschodni parapet kuchenny będzie dla grzybowego zioła optymalnym stanowiskiem. Latem możemy trzymać je na balkonie, skryte w cieniu innych roślin.
Jak duże rośnie grzybowe zioło?
W naturze tworzy kulisty krzew o wysokości ok. 80cm. W odpowiednio dużej donicy (powyżej 35cm średnicy) w kilka sezonów może osiągnąć półmetrowe gabaryty – chyba, że nie nadąży za podjadaniem 🙂
Jak zbierać grzybowe zioło?
Uszczykując wierzchołki pędów – młode przyrosty są miękkie i bardzo soczyste. A zabiegiem tym przyczyniamy się do rozkrzewiania i uzyskiwania ładnego pokroju rośliny.
Czy grzybowe zioło kwitnie?
Tak. Kwiaty o budowie typowej dla rodziny akantowatych – z wyraźną wargą, występują w formie kwiatostanów, otwierających się od dołu ku górze. Mają piękny, niebieski odcień. Pojawiają się na roślinie w okresie wakacyjnym (lipiec). Przekwitające pędy usuwamy regularnie.