Sezon grzybowy 2020 rozpoczęty! Stryjek wysłał już pierwsze zdjęcia koźlarzy, a czerwcowa pełnia być może obrodzi w borowiki? Dla wszystkich wielbicieli unikatowego, grzybowego smaku, a także dla poszukiwaczy roślinnych rarytasów przygotowaliśmy na dziś botaniczną ciekawostkę – grzybowe zioło Rungia klossii.

JAK SMAKUJE GRZYBOWE ZIOŁO?

Powszechnie uznano, że grzybowe zioło smakuje jak wszystkim znane pieczarki. Należy jednak tę informację uzupełnić, że jak świeżo posiekane, jędrne i młode dzikie pieczarki, zebrane z pastwiska pod lasem o poranku.

Silny, wyrazisty i świeży aromat lśniących, mięsistych liści grzybowego zioła pomaga odróżnić ją niewprawnemu oku od bazylii, z którą za młodu bywa nie raz mylony z powodu podobnego kształtu i koloru liści. Wystarczy lekko musnąć roślinę, by uwolnić jej aromat, rozwiewający wszelakie wątpliwości.

Co przyprawimy grzybowym ziołem?

Zamiast ucinać nożyczkami świeże liście Rungia po prostu z wyczuciem rwiemy, lekko zgniatamy w palcach i dodajemy do:

kanapek,
zup,
sosów,
omletów
domowej roboty pasztetów,
dań z kaszami
risotto,
jako farsz do pierogów
sałatek,
by nadać im grzybowego aromatu.

Zioło jest bardzo wydajne – wystarczą 2-3 listki, by całe danie pachniało jak kosz pełen grzybów.

WAŻNE: by nie osłabiać walorów smakowych dodajemy zioło pod koniec gotowania.

Czy grzybowe zioło można suszyć? Lepiej korzystać ze świeżego surowca – suszone nie jest tak aromatyczne. Tym bardziej, że jego uprawa w warunkach pokojowych nie nastręcza żadnych trudności.

Silny, wyrazisty i świeży aromat lśniących, mięsistych liści grzybowego zioła pomaga odróżnić ją niewprawnemu oku od bazylii, z którą za młodu bywa nie raz mylony z powodu podobnego kształtu i koloru liści. Wystarczy lekko musnąć roślinę, by uwolnić jej aromat, rozwiewający wszelakie wątpliwości.

JAK UPRAWIAĆ GRZYBOWE ZIOŁO?

Za ów grzybowy aromat kochają Rungię mieszkańcy Papui Nowej Gwinei (Oceania), skąd zioło pochodzi. Rośnie tam w terenach górzystych na wysokości 1000-2000 m n.p.m.

Informacje te podpowiadają nam, że roślina nie ma szczególnie wysokich wymagań odnośnie podłoża, byle było próchniczne i lekko wilgotne, tak samo jak powietrze.

Jak podlewamy? Odstaną, miękką wodą po tym, jak wierzchnia warstwa podłoża lekko przeschnie – sprawdzamy uprzednio palcem. Nie zalewamy ani nie zasuszamy rośliny. Jeśli doniczka ma podstawkę lub okrywkę pilnujemy, by woda nie stała w korzeniach.

Gdzie lokujemy? Ustawiamy w miejscu, gdzie światło dociera w formie rozproszonej. Wschodni parapet kuchenny będzie dla grzybowego zioła optymalnym stanowiskiem. Latem możemy trzymać je na balkonie, skryte w cieniu innych roślin.

Jak duże rośnie grzybowe zioło?

W naturze tworzy kulisty krzew o wysokości ok. 80cm. W odpowiednio dużej donicy (powyżej 35cm średnicy) w kilka sezonów może osiągnąć półmetrowe gabaryty – chyba, że nie nadąży za podjadaniem 🙂

Jak zbierać grzybowe zioło?

Uszczykując wierzchołki pędów – młode przyrosty są miękkie i bardzo soczyste. A zabiegiem tym przyczyniamy się do rozkrzewiania i uzyskiwania ładnego pokroju rośliny.

Czy grzybowe zioło kwitnie?

Tak. Kwiaty o budowie typowej dla rodziny akantowatych – z wyraźną wargą, występują w formie kwiatostanów, otwierających się od dołu ku górze. Mają piękny, niebieski odcień. Pojawiają się na roślinie w okresie wakacyjnym (lipiec). Przekwitające pędy usuwamy regularnie.

Podobne wpisy